Разработка на Андроид приложения с новия LG Nexus 5 (2013)

За да разработва качествени приложения за Андроид в България екипът на Екзисто разполага с най-новите устройства на пазара и което е по-важно – устройства с актуална версия на софтуера. Преди броени дни на пазара беше пуснат новият Nexus 5 – 5-инчов смартфон съвместна разработка на Google (софтуер) и LG (хардуер). Това е и единствения телефон в момента, който официално работи с най-новата версия на мобилната операционна система Андроид – 4.4 KitKat. Именно за това беше много важно да се запознаем от първа ръка с новостите. Още по-важно е да тестваме нашите приложения с новата версия на софтуера.

Още миналата седмица успяхме да получим едно от първите устройства от този модел (може би първото) в България и през последните дни имахме възможност да прегледаме в детайли възможностите и характеристиките му. Като устройство новият Nexus 5 придава усещането, че струва доста повече от обявената за него цена (около 400 Евро за модела с 32GB в Европа).

Подобно на предшественика си (LG Nexus 4), новият N5 няма слот за SD карта, но ние разполагаме с модела с повече памет (32GB, White). Батерията му също не е лесно сменяема както на други популярни смартфони с Андроид (например моделите на Samsung), но пък „под капака“ устройството предлага страхотна производителност (4 ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 800, 2GB рам памет), значително подобрена камера (8MP) и страхотен Full HD (1080p) труден за надраскване (Gorilla Glass 3) дисплей.

Nexus устройствата, макар и не масови, са едни от най-подходящите и предпочитани от разработчици – ако приложението работи на Nexus, значи ще работи нормално и на почти всички други телефони с Андроид. С радост установихме, че приложенията, които разработваме работят нормално и без преработка и с новата версия на операционната система (с много малки изключения свързани с библиотеки които използваме за някой функционалности).

Много вероятно е скоро да разработваме приложения и с устройства на китайския производител Xiaomi, който има реален потенциал да се наложи сериозно и в Европа. В тази връзка можем да коментираме през идните месеци :), а до тогава ще се наслаждаваме на LG Nexus 5.