История на уеб дизайна

Историята е забавно нещо, понякога тя се повтаря, а понякога – не. Следващата статия е посветена на историята на уеб дизайна – кога и къде започна всичко, как се разви с течение на времето и какво е неговото предполагаемо бъдеще.

Това звучи като непосилна задача, особено в един единствен пост, но ще дадем най-доброто от себе си, за да посочим някои от най-важните събития, които оформиха сферата на уеб дизайна, за да бъде тя това, което е в момента. Под “събития”, не винаги ще имаме в предвид големи софтуерни открития – понякога това може просто да бъде блог публикация или коментар на потребител под даден блог пост.

Сферата на уеб дизайна е изключителна интересна, поради факта, че всеки ден в нея различни хора вършат нови и иновативни неща.

Нека се върнем назад във времето, за да разберем как започна всичко това.

1990-1994

През 1990г Тим Бърнърс-Лий създава първия уеб браузър с името WorldWideWeb, който работи под операционната система NeXTStep. По-късно браузърът е бил преименуван на Nexus.

През 1991г Тим Бърнърс-Лий, заедно с Хенрик Фристик Нелсен и Никола Пелоу създават Line Mode Browser.

Горе-долу по това време Тим Бърнърс-Лий стартира и първия в света уеб сайт, както и първата директория с уеб сайтове, наречена WWW Virtual Library.

По-късно същата година той създава и първата версия на HTML, повлияна от SGML universal markup language.

През 1992 година на бял свят излиза браузърът violaWWW, създаден от Пей Юан Вей в UC Berkley.

През юли, едно от първите изображения в уеб са публикувани от Силвано де Женаро в ЦЕРН.

През следващата 1993г, Марк Адреесен и Ерик Бина програмират браузъра Mosaic, считан за първия уеб браузър с графичен потребителски интерфейс (GUI).

През 1994г биват въведени някои много важни иновации, част от които са в сила и до ден-днешен, сред които:

1995-1999

Тази ера включва редица иновации, които използваме и до ден-днешен.

Opera представя своя първия уеб браузър, който използва технология, наречена “Multiple document interface”, позволяваща на потребителите да отворят няколко уеб страници в един и същ браузър.

Терминът “User experience” се появява за пръв път в презентация на Доналд Норман от NN Group.

Брендън Айк написва програмният език Mocha (днес известен като JavaScript) за едва 10 дни.

През юни месец 1995г се ражда първата версия на PHP, създадена от Расмус Лердорф. Терминът PHP първоначално означава “Personal Home Page”, но към днешна дата е рекурсивен акроним за “PHP: Hypertext Preprocessor”. Той е един от най-популярните сървърни езици за програмиране като WordPress, Wikipedia, както и първата версия на Facebook са написани именно на него.

През август 1995г Microsoft издава първата версия на Internet Explorer за Windows 95.

FrontPage, WYSIWYG софтуер за създаване на уеб страници, е разработен от Vermeer Technologies.

През ноември е издадена първата HTML спецификация, а през декември Mocha е преименуван на JavaScript.

През следващата 1996г, Microsoft издава JScript и ASP 1.0 (Active Server Pages).

През декември 1997г CSS (Cascading Style Sheets) придобива “Candidate Recommendation” статус от W3C, а Macromedia стартира първата версия на Macromedia Flash.

В началото на 1997г, W3C консорциумът издава „Recommendation“ статус на HTML 3.2, а през април същата година Web Accessibility Initiative (WAI) официално стартира своята дейност.

През следващите няколко месеца на бял свят излизат:

  • Netscape Communicator 4.0
  • Internet Explorer 4.0
  • DHTML
  • DreamWeaver 1.0
  • W3C HTML Validator
  • HTML 4.0

През февруари 1998г Netscape издава сорс кода на уеб браузъра Netscape Communicator 5.0, който служи за основа на проекта с отворен код Mozilla.

През март 1998г, Андрю Джонстън стартира “Design is Kinky”, един от първите уебсайтове на дизайн общността, а през следващия месец Macromedia издава Fireworks, инструмент за уеб дизайнери, който години по-късно, през 2005, е придобит от Adobe.

DMOZ – първата и най-известна уеб директория

Между май и юли 1998г, W3C издава официална препоръка за използването на CSS 2 спецификацията, появява се първата версия на Adobe ImageReady, както и появява DMOZ – една от най-известните уеб директории.

Началния екран на Photoshop, версия 5.5

В началото на 1999г Adobe пуска на пазара версия 5.5 на Photoshop, Microsoft – версия 5 на популярния браузър Internet Explorer, а фавиконата е утвърдена като стандарт от W3C.

През април същата година терминът “Web2.0” се появява за пръв път в статия от Дарси Ди Нучи, озаглавена “Фрагментирано бъдеще” (Fragmented Future). През следващия месец, W3C, в сътрудничество с WAI (Web Accessibility Initiative, инициатива за достъпност в мрежата) издават първата препоръка за списък с насоки за достъпност на уеб съдържанието (Web Content Accessibility Guidelines 1.0).

През ноември същата година, 2Advanced studios, известно със своите Flash-базирани дизайни, е създадено от Ерик Джордан, Тони Новак и Джон Карол.

Към края на годината, Якоб Нилсен публикува “Designing Web Usability: The Practice of Simplicity”. Книгата бързо набира популярност и става един от основните наръчници в сферата на web usability и зараждащата се сфера на user experience design (UX).

2000-2004

Примерен xHTML 1.0 документ

В началото на новото хилядолетие, W3C издава официална препоръка за използването на XHTML 1.0. Този период също така се характеризира с огромния ръст на уеб сайтове, създадени с Macromedia Flash.

През 2000г Зеев Сураски и Анди Гутманс пренаписват напълно PHP интерпретатора и създават версия 4.0 на езика, базирана изцяло на Zend Engine.

В началото на август същата година, Devian Art прави своя дебют, благодарение на Скот Жаркоф, Матю Стивънс и Анжело Сотира. В края на същия месец, Macromedia Flash 5.0 и Action Script 1.0 се появяват на бял свят.

Първата версия на Уикипедия – декември 2001г

2001г е рождената година на Уикипедия, глобалната интернет енциклопедия, създадена от Джими Уейлс и Лари Сангър.

Между август и септември същата година, светът се сдоби с версия 6 на Internet Explorer и SVG 1.0.

През последния месец на 2001г, Razorfish създава уеб сайт за Ауди, който е известен като един от първите частично responsive уеб сайтове, главно благодарение на функцията си за откриване на размера на екрана, написана на JavaScript.

Юни 2002 е месецът, в който се ражда първата версия на Mozilla, един от най-популярните уеб браузъри, базиран на Gecko rendering engine, а през септември RSS стандартът е представен за пръв път пред света.

Няколко седмици по-късно уеб разработчиците Мат Муленвег и Майк Литъл създават първата версия на системата за управление на съдържанието с отворен код WordPress, която днес е най-популярната платформа за създаване на блогове.

Apple представя пред света своя уеб браузър Safari 1.0 през юни 2003г, а в месеците след това на бял свят се появяват MySpace и Delicious, както и Macromedia Flash MX 2004 и Action Script 2.0.

През март 2004г, Дейв Шиа публикува статия, озаглавена “CSS Sprite: Image Slicing Kiss of Death”, в която за пръв път е описана CSS Sprite технологията, която позволява на уеб сайтовете да зареждат значително по-бързо благодарение на това, че използват едно-единствено изображение, като по този начин свеждат до минимум броя HTTP заявки към сървъра.

На 9-ти ноември 2004г Mozilla Corporation издава Firefox 1.0

2005-2009

2006г е белязана от появата на jQuery, която се превръща в най-популярната и използвана JavaScript библиотека. През август същата година Свен Ленарц и Виталий Фридман започват да издават Smashing Magazine, онлайн издание, предлагащо авторско съдържание и професионални ресурси за уеб дизайнери и разработчици.

На 4-ти юни 2007г стартира вече популярния уеб сайт CSS-tricks, а на 5-ти септември W3C издава първото предложение за CSS Grid спецификация.

3 дни по-рано, на 2-ри септември, става факт първата beta версия на Google Chrome за Windows, а през декември официално стартира и първата стабилна версия на уеб браузъра. Към днешна дата, Google Chrome е най-широко използваният уеб браузър.

Между юни и декември 2009г се появяват на бял свят LESS, TypeKit, ECMAScript 5 и първата версия за CSS Flexbox.

2010-2014

През април 2010г Mozilla, Opera и Microsoft изпращат към W3C предложение за нов Web Open Font Format (WOFF), а Google стартира своята нова open-source библиотека за шрифтове в уеб – Google Fonts, която съдържа над 900 семейства шрифтове, които потребителите могат да използват напълно безплатно за своите сайтове.

25 май 2010г е може би една от най-важните дати за модерния уеб дизайн. Това е денят, в който Етън Маркот публикува статия, озаглавена “Responsive Web Design”.

През септември същата Bohemian Coding издава версия 1.0 на софтуера за векторни графики Sketch, който придоби огромна популярност през последните години и е наличен единствено за macOS.

Август 2011г е белязан от рождението на Bootstrap framework, а към края на първата половина на 2012г media queries придобиват официален „recommendation“ статус от W3C.

Версия 3 на Bootstrap излиза на 19-ти август 2013г.

През следващата 2014г, терминът „Material design“ е представен за пръв път на Google I/O конференцията.

На 28 октомври същата година W3C приема финалната версия на HTML5.

2015-ден днешен

През 2015г на бял свят се появяват CSS3 анимациите, както и EcmaScript 6, а HTML5 става все по-широко използван.

През следващата 2016г, минималистичният дизайн започва да се налага като тенденция в разработката на уеб сайтове.

Към края на 2019г, Web Assembly се превръща в една от основните уеб технологии, редом до HTML, CSS и JavaScript.

Бъдещето

Трудно е да предвидим как точно ще изгледа светът на уеб дизайна в бъдещето, но едно е сигурно – той ще става все по-вълнуващ. Дали гласовите команди ще направят използването на клавиатура и мишка ненужно, или пък екраните ще бъдат заменени с виртуална реалност – само времето ще покаже.

Ние, от екипа на Екзисто, винаги ще бъдем на гребена на вълната при тенденциите в уеб дизайна. Свържете се с нас, за предоставите на бизнеса си уеб сайта, който наистина заслужава.