Progressive Web App (PWA) – нов подход за изграждане на уеб приложения с невероятно усещане за всеки потребител

Първоначално предложено от Google през 2015 година,  разработката на progressive web app е нововъведение в изработката на мобилни версии на уеб сайтове. Голяма част от разработчиците вече са привлечени от тази новост, а за потребителите това ще е едно невероятно усещане, лесно и удобно, без да се налага да свалят и инсталират приложения за да достъпят търсената информация.

Progressive Web приложенията имат преимущество над всички останали тъй като съчетават най-новите технологии в разработката на уеб и мобилни приложения. Мислете за тях като за уеб сайт, който обаче работи като мобилно приложение. Потребителите могат да запазват уеб приложенията на техният home screen, да получават нотификации и да използват приложението offline.

Защо Progressive Web App?

Проучвания показват, че приложенията губят 20% от потребителите още на първата стъпка тъй като повечето приложения изискват да бъдат свалени от app store, инсталирани, и чак тогава стартирани. Това не е приятно усещане за повечето потребители, които търсят нещо бързо и удобно и не желаят да губят време в инсталации.

Progressive Web App се зарежда много бързо, не отнема повече време отколкото да отворите обикновен уеб сайт.

 

pwa-intro

 

Кога трябва да помислите над разработката на Progressive Web App?

Някои големи компании, като Flipkart и Air Berlin, вече преминаха към progressive apps. Air Berlin предлага online check-in точно през progressive app, както и преглед на самолетния offline. AliExpress също използват progressive app за техният уеб сайт и това повиши ползваемостта с 104% за андроид и 82% за iOS.

 

pwa-reliable

 

Целта на progressive web app е да задържи вниманието на потребителя и да му даде необходимия комфорт за да използват уеб сайта. Така всеки уеб сайт с версия progressive web app ще увеличи посещаемостта си и съответно компаниите ще постигат по-добри резултати.  Задържането на вниманието на клиента е първата стъпка. Ако прегледа на сайта е допълнително усложнен съответно много от потребителите не биха проявили необходимото търпение и това води до забуги за бизнеса. Проучване показва, че 53% от потребители затварят сайтовете ако не се заредят до 3 секунди. Progressive web app позволява съдържанието да се зарежда изключително бързо, което е поредното предимство.

 

pwa-fast

 

Progressive Web App е технология от ново поколение и ще Ви даде предимство пред всички останали компании, чиито сайтове не са разработени на този принцип. За потребителите ще е удоволствие да посещават Вашият уеб сайт, а това съответно ще допринесе и за по-добър имидж и позиции на пазара на Вашата фирма.

Статията е по материали на developers.google.com

Разбира се в случай че предпочитате личен контакт – потърсете ни и с радост ще разкажем за опита ни.