Създаване на HTML/CSS мобилно приложение, използвайки Sencha Touch

Сферата на разработките на мобилни приложения бързо се превръща в препълнено и сложно място, особено за тези, които са извън тази ниша. „Коя платформа за разработка да използваме“ „Дали да е native или уеб базирано“ „За кои устройства да бъде достъпно“ „Мога ли да си направя самостоятелно мобилна версия на уеб сайт или трябва да използвам pre-built пакет“ Въпросите са безкрайни.

Като уеб агенция работата ни е да отговаряме на тези въпроси и насочваме клиентите ни към най-новите тенденции в тази сфера:

Какво е Мобилно Приложение?

Това е програма, която достъпвате чрез мобилен браузер (например браузера на iPhone – Safari). Това не е статичен мобилен уеб сайт. Направен е така че да работи като native приложение, но не е достъпно през Apple App Store или Android Marketplace. Изтегляте си го директно от браузера.

Мобилно уеб приложение или Native приложение?

Решението дали да е Мобилно уеб приложение или Native приложение зависи от аудиторията до която се опитвате да достигнете. Мобилните уеб приложения са добър избор, когато:

– Вашата аудитория търси предимно през мобилен браузер
– Потребителите използват разнообразни устройства (iPhone, Android, BlackBerry, т.н.)
– Разработчиците са по-опитни в прилагането на HTML, CSS и JavaScript отколкото с Objective C, Java, и т.н.

Как се прави дизайн за мобилно уеб приложение

Тези, които са разработвали iOS native приложения за свикнали с фиксираните по височина и ширина картинки, които са позиционирани и равнени в Interface Builder-а. Когато обаче се прави дизайн за мобилно уеб приложение нещата са по-различни: там се оформя дизайн като за браузер, така както се прави за стандартен уеб сайт.Какво означава това? Означава че може да се използват предимствата на много интересни CSS дизайн трикове. В много случаи може да се направи дизайн на цялостен интерфейс използвайки CSS вместо снимки.

Анализ на технологията: jQTouch или Sencha Touch?

За да Ви помогнем да определите, която платформа за разработване е най-добра за Вашият проект, направихме проучване на две уеб технологии, които са наложени при мобилните уеб приложения:jQTouch и Sencha Touch.

jQTouch е базирано на jQuery – изключително популярна JavaScript библиотека и е страхотна за уеб дизайнерите и начинаещите разработчици на уеб приложения.
jQTouch постепенно увеличава прилагането на HTML и CSS, така че дори тези мобилни устройства, чиито браузери имат по-ниски технически възможности да могат да представят съдържанието чрез браузера. Главният метод за създаване на функционалност в jQTouch е с HTML и CSS или с jQuery-style event callbacks

Sencha Touch от друга страна е насочен повече към софтуерните разработчици и има Javascript API за разработка на изключителни приложения.

Има си собствено ядро, което е оптимизирано за мобилната среда и автоматично го прави лек и по-добре оптимизиран в сравнение с jQTouch. Предлага по-широка гама от опции и компоненти и е по-удобен за разработчиците на мобилни приложения, които създават по-сложни екрани, функционалности и интерфейси.

Ето защо когато искаме приложение, което да изглежда и да се усеща, като native е по-добре да се използват предимствата, които предлага платформата за разработка на Sencha Touch.

Най-добре, когато си правите собствено проучване да си отговорите на тези въпроси:

– Каква функционалност е необходима за приложението?
– Кои технологии поддържат тази функционалност?
– Сравнете разходите при използването на различните технологии?
– Какво мога да си позволя?
– Познавам ли добри разработчици използващи тази технология?

Веднъж щом имате отговорите на тези въпроси ще имате възможност да направите своя информиран избор за платформата на която да стъпи Вашият проект.

Къде остават дизайнерите, които не могат да програмират?
Ако попадате в тази категория – не се безпокойте. Все още можете да правите дизайн на екраните чрез Photoshop. Оставяте CSS украсите на експертите, които ще превърнат картинките в нужния код.