Мобилна версия списание .net

На 28-ми Септември в София се проведе поредното издание на DesignDay 2011, организирано от списание .net.

Част от екипа на Екзисто посети събитието, което тази година бе насочено към мобилният уеб и създаване на мобилни приложения и мобилни версии на уеб сайт.

Темата на събитието отговаря на една от дейностите, които развиваме активно на българският пазар, където екипа ни е един от първите, които има удоволствието да предложи професионални условия за разработка на мобилни приложения за iOS, Android и Windows Mobile устройства.

За всички интересни неща, които бяха споменати по време на семинарите ще споделим в следваща публикация. Тук бихме искали да обърнем по-скоро вниманието към една интересна игра – конкурс, който бе организиран в рамките на деня и в който без да се колебаем се впуснахме с интерес и хъс.

За участниците в DesignDay бе организирано своеобразно състезание за разработка на мобилна версия на уеб сайта на списание .net.

Най-голямото предизвикателство бе времето, за което трябваше да се реализира дизайн предложение на мобилната версия на уеб сайта на списанието, което трябваше да се разработи и представи само за няколко часа.

Запретнахме ръкави и за по-малко от три часа успяхме да представим три предложения за дизайн на заглавна страница, както и три екрана на вътрешни страници.

Когато участваме в подобен тип конкурс залагаме на нашето виждане и разбира се, съобразяваме се с корпоративната идентичност наложена към момента.

При изработката на заглавната страница винаги разполагаме с повече опции за прилагане на основно меню, допълнителни картинки, иконки и елементи, поради което и предложихме три варианта за начална страница:

Три предложения за заглавна страница на мобилен уеб сайт за списание .net

Типично при изработката на уеб сайт се изготвя първо дизайн на заглавна страница и едва след като тя е одобрена от клиента, се изработва дизайн на вътрешни страници, които наследяват визия и елементи от заглавната страница.

Когато става въпрос за мобилна версия на уеб сайт логиката е подобна, с тази разлика, че вътрешните страници носят белезите на дизайн оформление от заглавна страница, но навигацията се променя в зависимост от съдържанието, за да отговори на изискванията на мобилните устройства и техните по-ограничени възможности за визуализиране на съдържание и навигация.

Следвайки тези, а и други присъщи за мобилната среда изисквания, разработихме три вътрешни страници на мобилната версия на уеб сайта:

Макар да не спечелихме конкурса, вярваме че подобен резултат за такова изключително кратко време е повече от отличен. За нас самите това бе добър тест, с който успяхме да си докажем че можем да сме много продуктивни и представим добър резултат за отрицателно време.