Защо ни е нужна мобилна версия на уеб сайт?

45% от интернет потребителите в България, ползват активно достъп до мрежата и през мобилните си устройства. Според данни от мобилните оператори в България, над 230 000 са мобилните интернет потребители към Декември 2010г, до които можете да достигнете, ако разбира се сте достатъчно предприемчиви и сте едни от първите в своя бранш.

Защо ми е мобилна версия, когато пълната версия на уеб сайт също се визуализира?

При преглед на пълната версия на уеб сайт през мобилно устройство се визуализира страница в силно умален вариант. Потребителя се насочва към определена част от страницата където предполага, че ще е търсената от него информация. „Увеличава“ изображението и едва тогава потребителя вижда съдържанието в четими размери. Ако е попаднал на неправилното място, трябва да избере нова част от страницата и да продължи, като междувременно вече е генерирал съществен трафик без това да е имало нужният за него резултат. Ако пък и избраният сайт е с Flash или Java Script технологии, страницата може изобщо да не се визуализира.

Мобилната версия на уеб сайт е предназначена за посетители, които предпочитат да използват Интернет чрез смарт телефоните си. Тя e адаптирана и изцяло изградена за мобилни устройства като iOS (iPhone), Android, Windows Mobile, BlackBerry и други, които имат браузер и интернет достъп.

Мобилната версия на уеб сайт е олекотена и с оптимизиран за мобилната среда код, съобразена с наложени ограничения, като резолюция на екрана и технически възможности на повечето устройства. При зареждане на мобилен уеб сайт се генерира много по-малко трафик, което е от основно значение за потребителите.

Тя представя най-важната част от съдържанието – това, което би представлявало най-голям интерес за Вашите клиенти, като информация за продукти, услуги и възможност за отправяне на запитване, заявка, обаждане през мобилното устройство или дори отправяне на поръчка, ако е интернет магазин.

Какви предимства ще имам с мобилната версия на уеб сайта?

Първо и най-важно предимство, е че ще достигнете до над 230 000 потребители в България, чиито предпочитания да използват интернет през мобилни устройства сте уважили, като им предложите удобен начин да използват вашият уеб сайт. Ако пък сте насочени към чуждите потребители  – то аудиторията Ви автоматично придобива доста по-големи размери, предвид факта че чуждата аудитория има наложени навици за използване на всички удобства на мобилните устройства.

Ще установите присъствие (не само имиджово)  онлайн за мобилни устройства, които все по-често са част от ежедневието на потребителите предоставящи им комфорта да прегледат информация от интернет докато са в движение, почиват удобно в къщи или пътуват.

Освен директните ползи за марката, изграждането на мобилна версия предоставя възможността за осъществяване на т.нар. „mobile seo“ една нова стратегия и подход за реализация на маркетинг онлайн.

Друго важно предимство при изработката на мобилна версия на уеб сайт е факта, че той автоматично обновява съдържанието спрямо пълната версия на уеб сайта. Обновявайки Вашият уеб сайт, промените автоматично се разпространяват и в мобилната версия на уеб сайта. Инвестирате в изработката на мобилна версия и повече не е необходимо да влагате време и средства за неговата поддръжка, а реално ще имате два уеб сайта, които ще работят във Ваша полза.

Google и мобилна версия на уеб сайт

Тук идва и едно от най-големите предимства от това да сте едни от първите във Вашият бранш, които сте разработили мобилна версия на уеб сайт.

При търсене на ключова дума през мобилно устройство, Google показва мобилните уеб сайтове в резултатите на по-предни позиции от пълните версии на уеб сайт. Ето защо колкото по-рано предприемете изработката на мобилна версия, толкова по-добре за Вас, защото ще изпреварите конкурентите си и първи ще достигнете до повече клиенти.

Ще завладеете първи позиции в търсещите машини,  ще имате възможност да получите повече обаждания, запитвания и продажби. Мобилната версия и пълната версия на уеб сайта се третират от Google като два отделни уеб сайта, което автоматично означава двоен брой линкове и страници, с които Google ще ви индексира.

Трябва да знаете, че не е необходимо да закупувате .mobi домейн за да идентифицирате уеб сайта, като мобилна версия. Когато се изработи мобилната версия на вашият уеб сайт, тя следва да е достъпна чрез поддомейн m на съответният домейн. Така например мобилната версия на www.TapBis.com е достъпна от m.TapBis.com, аналогично www.google.com е достъпен чрез m.google.com

Какво да предприема за изработката на мобилна версия на уеб сайт?

На първо време – свържете се с нас! Без значение дали нашият екип е разработил вашият уеб сайта или вече имате сайт, но търсите разработката на мобилна версия – ние можем да откликнем на вашите нужди. Разбира се клиентите с които сме работили по разработка на уеб сайт решение ще разчитат на преференциални условия за разработка на версия за мобилните платформи.

Изработката на мобилна версия е процес, който протича значително по-лесно от изработката на пълна версия на уеб сайт, като времето и ресурсите, които се влагат са значително по-малки в сравнение с изработката на пълна версия на уеб сайт.

Основните стъпки през които се преминава са:

– Съставяме концепцията за дизайн оформлението, базирано на уеб сайта, който вече имате. Двете версии трябва да имат идентично визуално оформление.
– Съвместно преценяваме кои ще са основните секции, които ще бъдат достъпни от мобилната версия на уеб сайта.
– Представяме структурна концепция и оформление на основните типови екрани от мобилната версия.
– Разработваме цялостното решение.

Ползата от мобилната версия на уеб сайт значително надвишава вложените ресурси в изработката й. Мобилните устройства предлагат все повече възможности за лесна и удобна употреба на интернет, което естествено ще доведе до още по-голям интерес към мобилните уеб сайтове.