Тестване на мобилни приложения без хардуер

Едно от предизвикателствата при изработката на мобилни приложения е тестването му на различните мобилни браузери и/или различни устройства. Емулиране или симулиране на специфичен мобилен браузер е нещо сравнително достъпно, но как стои въпроса с тестване на приложение на различните устройства?

Когато се изработва мобилно приложение, не може да се предаде на клиента без да се направи качествено тестване на продукта, а то изисква физическо наличие и достъп до разнообразие от телефони и таблети. Вярно е че симулаторите и емулатори на браузери не дават съвсем реална представа за поведението на приложението в реалната му среда, но пак е по-добре от нищо.

Екипа на Екзисто активно разработва мобилни и native приложения за iOS и Android, като част от инструментите, които използваме за тестване на начален етап (преди тестване на различните налични устройства) са iOS Simulator и Android емулатор.

iOS Simulator е част от Xcode и достъп до него може да се получи по два начина:

– Присъединявайки се към Apple iOS Developer програма и изтеглите XCode от уеб сайта за разработчици на Apple
– Закупите Xcode 4.1 от App Store

Има разлика между двата продукта, и тя се състои в това, че App Store предлага само XCode 4.1, което работи коректно само на операционната система Mac OS X Lion.

В случай че нямате най-новата версия на Mac OS X ще трябва да се присъедините към програмата за разработчици на Епъл, от където можете да получите предходната версия – XCode 4 , която работи и на Snow Leopard. Присъединяването към програмата за разработчици обаче възлиза на 99 USD на година.

Инсталирате ли Xcode вече имате достъп до iOS Simulator, който ще откриете по следния начин – Developer=>Platforms=>iPhoneSimulator.platform=>Developer=>Applications

Приложението ще се визуализира и работи доста добре, като ви даде опцията дали да емулирате iPad или iPhone с или без Ретина дисплей. Ще можете също така да изберете коя iOS версия да стартирате на симулираното устройство, като в допълнение ще можете да симулирате жестовете, които принципно поддържа устройството, при това по начин, който почти не се отличава от това да тествате на iPhone, iPod или iPad.

Допълнително предимство на iOS симулатора, пред реалното устройство, е че той използва файловете, които съхранявате в компюъра си и така значително по-бързо получавате достъп до тях, вместо да се налага при всеки тест да ги „изтегляте“ и прилагате в устройството.

Android Емулатор
Много хора използват Android устройства, затова е наложително да се прави проверка на приложението и под тази операционна система. Уеб браузера на Андроид използва WebKit, подобно на Safari в iOS, но има известни разлики.

Android емулатора е част от Android SDK, което може да се изтегли безплатно.

В инструкциите за инсталиране на Android SDK се споменава инсталирането на Eclipse ID и добавка (plugin) за него.Те обаче няма да са необходими, ако единствената ви задача е да тествате с емулатора мобилните версии на уеб сайт например, затова следва да се прескочи тази част и да се следва останалата част от инструкциите за инсталиране на Android SDK и стартиране на AVD Manager. Следващата стъпка е създаване на виртуалните устройства.

Вероятно си има причини за това, но трябва да се вземе под внимание факта, че Android емулатора е доста бавен и натоварва компютъра, особено ако е инсталиран на Mac. Друго предизвикателство, пред което ще се изправите е невъзможността на Андроид Емулатора да визуализира сайтовете директно от вашият компютър, поради което промените реализирани в процеса на тестване са по-трудни. Въпреки това, бавно или не, тестовете трябва да бъдат направени.

Така – ако нямате възможност да си осигурите различните типове устройства и iOS Simuator и Android емулатора са добри решения с които можете да изтествате вашите продукти, преди да представите пред вашите клиенти.