Google Swiffy beta конвертира Flash в HTML 5

Google представи бета версия на Swiffy – инструмент, който конвертира Flash SWF файлове в HTML5, позволявайки ви да визуализирате Flash съдържание на устройства, които не разполагат с Flash плеър (като например iPhone и iPad).
Flash файловете (с изключение на някой по-сложни банери и интерактивни флаш базирани игри и видео анимации) ще се визуализират коректно във всички Webkit браузери, като например Chrome и Mobile Safari.

Предполага се, че благодарение на тази опция, сега повечето уеб програмисти, ще преминат към разработването на уеб решения на HTML 5, вместо Flash базирани, с което ще предоставят възможност на всички потребители, без значение дали ползват настолен компютър, лаптоп или мобилно устройство, да визуализират коректно съдържанието на различни сайтове, които имат интерактивно съдържание.

Програмата е лесна за инсталиране и ползване – необходимо е да се свали Swiffy разширението (.mxp файл) и да се отвори. Adobe Extension Manager ще инсталира Swiffy разширението, което ще ви позволи да стартирате работа с него директно от Flash Professional. Файла се експортва към  HTML5 само с една компанда, за изпълнението на която можете дори да заложите клавишна комбинация за да сте по-бързи.

Swiffy поддържа различни форми, шрифтове, timeline анимация, динамичен текст, клипове, бутони и кодове използващи ActionScript 2.

Swiffy може да се използва по два начина:

  • Посредством Swiffy разширението, с което директно от Adobe Flash Professional публикувате в HTML5.
  • На уеб страницата, на Swiffy, можете да приложите вашият SWF файл и да го конвертирате в HTML5 формат.

И при двата метода може да сте сигурни, че ще се използва най-съвременната версия на Swiffy.

Браузерите, които поддържат HTML 5 файловете, генеририрани от Swiffy са: